Groter kruispunt Schipholweg-Amerikaweg Haarlem

Groter kruispunt Schipholweg-Amerikaweg Haarlem


Het kruispunt onder op deze luchtfoto moet meer rijbanen krijgen
Foto: Haarlemsdagblad.nl / United Photos

Haarlem, 28 december 2016 – Het drukke kruispunt Schipholweg-Amerikaweg in Haarlem moet extra rijstroken krijgen om de groeiende verkeersstroom te kunnen verwerken. Ook het zuidelijk daarvan gelegen kruispunt Boerhaavelaan-Amerikaweg komt in aanmerking voor extra rijstroken.

Tot die aanbeveling komt de stuurgroep bereikbaarheid van de Regionale samenwerking Zuid-Kennemerland. Haarlem wil op basis van deze aanbeveling komend jaar een ontwerp maken voor de noodzakelijke aanpassingen van de kruispunten.

De huidige vormgeving van beide kruispunten is onvoldoende om de verwachte verkeersstromen in de toekomst op te vangen, ingrijpende maatregelen zijn nodig om de situatie te verbeteren.

De doorstroming van het verkeer op het kruispunt Schipholweg-Amerikaweg-Prins Bernhardlaan laat nu al te wensen over, met name in de ochtend- en avondspits. De komende jaren worden er in Schalkwijk nog eens zo’n drieduizend woningen gebouwd. De verwachting is dat het dus alleen maar drukker zal worden, zeker als ook de economische groei doorzet.

Het bureau Goudappel Coffeng heeft drie mogelijke oplossingen voor dit kruispunt met elkaar vergeleken. Het meest verregaand is een tunnel voor het rechtdoorgaande verkeer op de Schipholweg, verreweg de drukste richting.

Tunnel
Deze tunnel biedt eigenlijk de beste oplossing, maar daaraan hangt een geschat prijskaartje van zo’n 23 miljoen euro. Ook een halve tunnel, alleen de stad uit, is bekeken. Die gaat nog ongeveer zeventien miljoen euro kosten.

De onderzoekers van Goudappel Coffeng en de stuurgroep komen tot de conclusie dat een gelijkvloerse uitbreiding de problemen ook oplost, maar dan voor veel lagere kosten, namelijk bijna 2,4 miljoen euro. Er komt dan een extra doorgaande rijstrook op de Schipholweg, aan weerszijden van het kruispunt.

Op het kruispunt Boerhaavelaan-Amerikaweg wil de doorstroming nu ook al niet vlotten. Extra afslagstroken in noordelijke richting op de Boerhaavelaan kunnen daar soelaas bieden. Op het stukje Amerikaweg tussen Schipholweg en Boerhaavelaan is een extra doorgaande rijstrook in zuidelijke richting nodig.

De aanpassingen brengen met zich mee dat de geluidshinder van het verkeer zal toenemen. De luchtkwaliteit zal verminderen, maar blijft nog binnen de normen, stellen de onderzoekers. Met name aan de noordkant van de Schipholweg zullen bomen moeten worden gekapt. Voor fietsers gaat de situatie er op vooruit. Zo komt er voor hen een oversteek over de Amerikaweg in twee richtingen aan de zuidkant van het kruispunt met de Schipholweg.

Met deze maatregelen moet in ieder geval tot 2030 de doorstroming van het verkeer op deze in- en uitvalsweg verbeteren. Voor de lange termijn, na 2040, denkt de stuurgroep aan een tunnel onder de Schipholweg en het Spaarne, de zogeheten Maria- of Kennemertunnel.

Bron: Haarlems Dagblad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s