Haarlem nieuwe filehoofdstad van Nederland

Haarlem nieuwe filehoofdstad van Nederland

Haarlem, 21 februari 2017 – Haarlem was in 2016 de stad met de meeste filevertraging. Een Haarlemse automobilist die dagelijks in de spits naar zijn werk reed, stond vorig jaar 100 uur in de file, blijkt uit de jaarlijkse TomTom Traffic Index.

Den Haag voerde drie jaar lang de file-ranglijst aan, maar is gezakt naar een tweede plaats. Leiden prijkt nu op de derde plek.

“We krijgen steeds meer data van steden binnen, waardoor we er dus ook meer kunnen analyseren. Tot onze verrassing is Haarlem met stip op nummer 1 gekomen. Dat wil niet zeggen dat Den Haag minder files heeft dan vorig jaar. In Haarlem zijn het er simpelweg meer”, verklaart een woordvoerder.

Een rit in Haarlem leverde vorig jaar gemiddeld 27 procent vertraging op door verkeersopstoppingen. Dat is 3 procentpunt meer dan een jaar eerder. Het fileleed in Haarlem is niet makkelijk op te lossen. Meer asfalt gaat niet lukken, in de oude binnenstad met overvolle toegangswegen.

De top 15 van steden met de meeste vertraging

Vertraging (ten opzichte van vorig jaar)
1. Haarlem 27% (+3%)
2. Den Haag 24% (+1%)
3. Leiden 23% (+2%)
4. Groningen 23% (+1%)
5. Amsterdam 22% (+2%)
6. Nijmegen 21% (+3%)
7. Arnhem 20% (+3%)
8. Tilburg 19% (+2%)
9. Breda 19% (+2%)
10. Eindhoven 19% (+3%)
11. Rotterdam 19% (-)
12. Utrecht 18% (+2%)
13. Amersfoort 17% (-)
14. Apeldoorn 17% (+1%)
15. Almere 16% (+3%)

De TomTom Traffic Index bestaat zes jaar en meet de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. Dit jaar zijn 19 biljoen datapunten geanalyseerd in 390 steden in 48 landen op zes continenten.

Vaker en langer in de file
In de file staan is niemands hobby, maar de verwachting van experts is dat de verkeersdruk alleen maar toeneemt. De VerkeersinformatieDienst zag dat we in 2016 ook al vaker en langer in de file stonden op de snelwegen. En die ellende blijft.

Dit komt door de groeiende economie en meer banen, waardoor meer mensen de weg opgaan. Met als gevolg meer files, want de meeste werknemers willen nogal tijd om 9.00 uur op hun werk zijn.

TomTom zag dat de verkeersdrukte het afgelopen jaar wereldwijd toenam. De gemiddelde vertraging die automobilisten wereldwijd opliepen steeg met 23 procent sinds de start van hun file-index in 2008.

Mexico-Stad verkeershel
Niemand staat voor zijn lol in de file, maar een schrale troost. De overvolle Hollandse snelwegen vallen in het niet bij andere steden. Mexico-Stad is een verkeershel en voert al jaren de ranglijst aan met een gemiddelde vertraging van 66 procent. In de ochtend- en avondspits duurt een ritje naar je werk meer dan twee keer zo lang. Mexicaanse automobilisten staan gemiddeld 227 uur per jaar in de file.

Bron: RTLNieuws.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s