Tour 2008 vol surprises

Tour 2008 vol surprises

Door JEROEN SCHMALE

PARIJS Twintig minuten nadat de Tour-organisatie de route voor de 95ste uitgave van de Ronde heeft ontvouwd, kijkt Luuc Eisenga nog eens naar het scherm in het Palais des Congrxc3xa8s in Parijs en spreekt de Fries de verwachting uit dat de Tour volgend jaar wellicht wat minder massasprints kent.
,,Elke etappe is echt gemaakt om te koersen.xe2x80x99xe2x80x99

Tien meter naast hem kijkt Gerry van Gerwen, de Brabantse baas van Milram (met onder anderen Alessandro Petacchi en Erik Zabel), naar hetzelfde scherm en meldt opgetogen: ,,Geen proloog. Dat is alvast xc3xa9xc3xa9n massasprint meer. Als ik het rittenschema zo zie, reken ik toch wel op tien xc3xa1 elf massale aankomsten. Alleen maar goed voor onze ploeg.xe2x80x99xe2x80x99

Iedereen mag er het zijne van denken, over xc3xa9xc3xa9n ding zijn de vertegenwoordigers van de ploegen het in de Franse hoofdstad wel eens: de veranderingen die de directie van xe2x80x99swerelds grootste wielerwedstrijd doorvoert, kunnen eensgezind op hun instemming rekenen.

Zo begint het peloton op zaterdag 5 juli direct met een rit in lijn van Brest naar Plumelec, en niet, zoals sinds 1967 gebruikelijk, met een proloog. Na een driedaags verblijf in Bretagne krijgen de renners op dinsdag een eerste, korte tijdrit voorgeschoteld, over 29 kilometer. En op de voorlaatste dag van de Tour wacht nog een karwei tegen de klok, van 53 kilometer.

Ploegleider Erik Breukink van Rabobank ziet volop mogelijkheden voor zijn ploeg in die eerste week. Voor een sprinter als Oscar Freire, die ook lastigere parkoersen aankan, maar zeker ook voor Thomas Dekker en Denis Menchov, specialisten in tijdritten van de middellange afstand, in dit geval 29 kilometer.

Een andere wijziging in de Tour van volgend jaar is dat er net als in de afgelopen Ronde van Spanje geen bonificatieseconden zijn te verdienen. Het puntenklassement om de groene trui blijft wel intact.

Het peloton maakt de tocht door Frankrijk volgend jaar tegen de klok in en moet dus eerst de Pyreneexc3xabn bedwingen en daarna de Alpen. ,,De ritten in de Alpen zijn het zwaarst, met de etappe naar lxe2x80x99Alpe dxe2x80x99Huez als duidelijke koninginnenrit,xe2x80x99xe2x80x99 concludeert Breukink.

De dagen voor de etappe naar de xe2x80x98Nederlandsexe2x80x99 berg verblijft het peloton deels in de Italiaanse Alpen. Breukink: ,,Ook apart, want die wegen kennen we niet zo goed uit de Tour-historie.xe2x80x99xe2x80x99 In de bergrit van het Italiaanse Cuneo naar Jausiers is de Col de la Bonette-Restefond opgenomen. De top daarvan ligt op 2802 meter en is daarmee de hoogst gelegen weg van Europa.

Overigens, ook de twee ritten in de Pyreneexc3xabn beloven genoeg moois, met beklimmingen van de Peyresourde, de Col dxe2x80x99Aspin, de Tourmalet en als sluitstuk de aankomst bergop naar Hautacam.

,,Met dit parkoers wordt duidelijk toegewerkt naar een apotheose in de Alpen,xe2x80x99xe2x80x99 denkt ook Marc Sergeant, de manager van de Belgische Predictor-formatie. ,,Maar vergis je niet, de kaarten van de klassementsrenners komen vroeg op tafel.

Zij zullen drie weken volledig geconcentreerd moeten rijden. Ik vermoed dat men daarom ook gekozen heeft om in Bretagne te starten. De wind daar maakt de etappes enorm onvoorspelbaar. Koersen in Bretagne is echt wat anders dan over de Steenweg van Oostende naar Gent, waar de wind altijd hetzelfde staat.xe2x80x99xe2x80x99

Rest de vraag waarom de Tour-directie tot deze maatregelen heeft besloten. Breukink: ,,Het moet niet te voorspelbaar woorden.xe2x80x99xe2x80x99

Milram-manager Van Gerwen: ,,Flink wat etappes zijn de laatste jaren min of meer vanuit de commandowagens beslist. Wat meer spanning kan geen kwaad.xe2x80x99xe2x80x99

Sergeant (Predictor): ,,Dat kan allemaal wel, maar wie zegt dat het verloop van een etappe die eindigt in een sprint saai is? Misschien dat de Nederlanders dat zo ervaren sinds Jeroen Blijlevens is gestopt, maar in Belgixc3xab denkt men daar met Tom Boonen en Robbie McEwen toch wat anders over.xe2x80x99xe2x80x99

Tour en UCI nu poeslief voor elkaar

Waar een jaar geleden, bij de presentatie van het parkoers van de Ronde van Frankrijk, de Tour-organisatie nog oorlogszuchtige taal bezigde richting de mondiale wielerunie UCI, werd gisteren amper een woord vuil gemaakt aan de verstoorde verhoudingen tussen de twee machtsblokken.
Volgend jaar maakt de Tour de France, net als de Giro en de Vuelta, geen deel meer uit van de ProTour. ,,Dus het boek is wat dat betreft dicht,xe2x80x99xe2x80x99 zei Luuc Eisenga, de technisch manager van T-Mobile.

,,Maar toch ben ik blij dat Tour-directeur Christian Prudhomme en Patrice Clerc (de directeur van de ASO, de firma die de Tour organiseert, red.) geen onvertogen woord hebben laten vallen,xe2x80x99xe2x80x99 meende Gerry van Gerwen (Milram), die denkt dat het anti-dopingcongres, eerder deze week in Parijs, goed voor de onderlinge verhoudingen is geweest. ,,Zoals bekend hebben we op dat congres besloten een biologisch paspoort in te voeren.

Dat wordt terecht als historisch betiteld, maar wat ik nog veel historischer vond was dat iedereen daar in xc3xa9xc3xa9n ruimte zat en met elkaar sprak. Je mag best weten dat ik behoorlijke buikpijn had toen ik hier maandag naartoe reed. Welke verwijten zullen we nu weer over en weer horen, dacht ik. Daarom ben ik hier erg blij mee. Ik hoop dat de UCI de volgende stap zet, door eens goed te kijken naar de invulling van de wielerkalender.xe2x80x99xe2x80x99

Clerc en Prudhomme kwamen in hun toespraken terug op de invoering van het bio-paspoort. Renners zonder zoxe2x80x99n document zijn in elk geval niet welkom bij het wielerfestijn. Sowieso is geen enkele ploeg zeker van deelname, herhaalde Prudhomme nog maar eens, nu de Ronde van Frankrijk niets meer met de ProTour te maken heeft. ,,Er zullen ongetwijfeld discussies komen, maar die overleven we ook wel,xe2x80x99xe2x80x99 aldus Prudhomme. En Clerc: ,,Alleen wij bepalen welke ploegen mogen starten.xe2x80x99xe2x80x99

Johan Bruyneel, die het opgedoekte Discovery Channel verruilt voor de Astana, denkt niet dat zijn ploeg zal worden geweigerd voor de volgende uitgave van de Tour. ,,Aan wat in het verleden gebeurt is, kan ik niets meer veranderen. Ik kan alleen maar laten zien hoe we in de toekomst met deze zaken omgaan,xe2x80x99xe2x80x99 sprak de Belg, die de winnaar van de afgelopen Tour, Alberto Contador, meeneemt naar Astana.

De kopman van die ploeg, Alexandre Vinokourov, werd in de Tour van dit jaar positief bevonden en ontslagen door de ploeg.

Veel interesse voor start 2009

Delegaties uit Rotterdam en Utrecht waren gisteren ook aanwezig bij de presentatie van het Tour-parkoers van volgend jaar, in Parijs. Beide steden azen al lange tijd op de start van het evenement. Tour-directeur Christian Prudhomme liet weten dat tientallen steden kandidaat zijn voor het Grand Dxc3xa9part.

Overigens is het vertrek van de Tour 2008 voor de eerste keer aan een regio (Bretagne) toegewezen. De ceremonies in de dagen daaraan voorafgaand vinden plaats in Brest.

Bron : www.ad.nl (donderdag 25 oktober 2007)

Plaats een reactie